ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Makrame

 
   Makrame tehnikom se bavim oko dvadesetak godina, a prve radove sam započela još u srednjoj školi. Meni osobno je to umijeće jedno od najljepših i svako malo napravim nešto novo. Evo malo i općenito o makrame-tehnici. Makrame je drevna vještina vezivanja čvorova u određene uzorke koji se mogu iskoristiti za cijeli niz praktičnih uporaba; od nakita i kućnih dekoracija, do držaća za vaze i odjeće. Riječ macrame je arapskog porijekla i u prijevodu znaći nit ili resa. Umijetnost makramea datira još iz 13. stoljeća, kada su arapski tkalci počeli vezivati dodatnu tkaninu na rubove njihovih nošnji. Započelo je kao zanat, a razvilo se u pravu umjetničku vještinu.

   U 14. i 15. stoljeću taj se zanat koristi i u Italiji i Francuskoj, no ti radovi su ostali "zatočeni" u crkvama kao ruho za ukras oltara. U Velikoj Britaniji makrame postaje popularan tek u 19. stoljeću. Jedna legenda kaže da su sjevernoamerički mornari proveli duge sate na brodovima učeći tehniku makramea da bi onda izrađivali pokrivače za zvona, kotače, razne mreže....Tijekom godina ova umjetnost je pala u zaborav, da bi ponovo oživjela 60-tih godina sa hippie pokretom, i od tada se ponovno budi interes za tim drevnim zanatom.

   Evo, toliko zasad o makrameu, a drugi put ću pisati o osnovnim čvorovima.


makrame zidni ukras


makrame naušnice


makrame stolica


makrame ogrlica


makrame torba

srijeda, 23. svibnja 2012.

Zanimljivosti o nakitu

   Evo nekoliko riječi o nakitu općenito. Dakle, nakit je vrijedan predmet koji služi za ukras i često je umjetnički izrađen od plemenitih kovina i ukrašen draguljima. Predmeti se obično nose na ljudskom tijelu, i to češće kod pripadnica ženskog spola. Nakit uglavnom proizvode zanatske radnje draguljara ili zlatara, no treba naglasiti da se većina nakita u današnje vrijeme proizvodi industrijski, te se nakit samo ručno dorađuje.


 

   U nekim obiteljima se nakit nasljeđuje iz generacije u generaciju i na taj način čini određeni simbol kontinuiteta i nastavka obiteljskog života, te socijalnog statusa. Nakit je zasigurno jedan od najstarijih načina ukrašavanja tjela. Nedavno je pronađena oko 100 000 godina stara ogrlica od perli izrađenih od Nassarius školjke. Ponekad se nakit drži kao sredstvo za pokazivanje bogatstva, no on uvijek zadržava bar minimalnu funkcionalnost poput držanja dijelova odjeće zajedno ili učvrščivanja frizure. Od najstarijih vremena smatran je kao oblik osobnog ukrašavanja. Prvi komadi nakita su bili od prirodnih materjala kao što su kosti i zubi životinja, školjke, drvo, rezbareno kamenje... Kroz povijest su se neki oblici ukrašavanja nakitom smatrali znakom pripadnosti određenoj društvenoj grupi. Egzotičniji nakit je uvijek bio namijenjen bogatijima jer je bio rijedak. Zbog osobne prirode i označavanja društvene klase, neke kulture su utemeljile tradiciju ukopa mrtvih zajedno sa njihovim nakitom.

   Nakitom se ukrašavao praktično svaki dio tijela, od igala za kosu do prstenja za nožni palac, te brojnih drugih tipova nakita. Dok je tradicionalan nakit obično urešen dragim kamenjem, te je izrađen od plemenitih metala, u sve većem porastu je i potražnja za umjetničkim nakitom gdje su oblikovanje i stvaralački pristup cijenjeni više od skupocijenosti i minuciozne obrade samih materjala. Također postoji i jeftiniji modni nakit izrađen od jeftinih materjala i često masovno proizvođen. Druge varijacije na temu nakita su nakit kao žičana skulptura, i tu se koriste sve moguće vrste materjala, od obične žice, komada kamenja, do plemenitih metala i dragog kamenja.



   Većina kultura je u nekom trenutku imala praksu čuvanja bogatstva, odnosno vrijednosti u nakitu. Nakit je također ponekad bio i sredstvo robne razmjene. Brojne vrste nakita su prvobitno imale čisto funkcionalnu uporabu, kao naprimjer broševi i kopče. No nakit može označavati i pripadnost nekoj grupi ili zajednici, kao što je to slučaj sa križevima ili Davidovom zvijezdom, te može biti oznaka statusa kao u slučaju dekanskih ili gradonačelničkih lanaca, ili bračne zajednice. Nošenje amuleta i devocionalnih medalja ima kod nekih kultura svrhu zaštite od zla i može imati oblik simbola, kamenja, biljaka, životinja i dijelova tijela. Pokazivanje umjetničkih djela je jedna od prvobitnih funkcija nakita, a druge, ranije navedene uloge su vremenom preuzele primat. Tek je krajem 19. stoljeća umjetnost potpuno zasjenila funkcionalnost. U današnje vrijeme se ovaj trend nastavlja u djelima brojnih umjetnika koji izrađuju umjetnički oblikovan nakit

  

utorak, 22. svibnja 2012.

Nakit za ljeto......

   Zadnjih nekoliko tjedana me drži neko makrame-raspoloženje, pa sam uglavnom smišljala i radila nakit tehnikom makramea. A prije makramea me je neko vrijeme držala izrada nakita od mesinga, bakra i razno-raznih šarenih perlica, uglavnom drvenih. I kad sam sve to napravila i pogledala nakit, bila sam dosta zadovoljna rezultatom. Baš je svaki komad nekako ljetni i jednostavan, a opet je unikat. Eto, ovdje ispod sam stavila nekoliko fotki, pa neka malo uljepšaju blog i raspoloženje!! Do čitanja....


Makrame naušnice od špage i drvenih perlica.

Makrame naušnice od špage i drvenih perlica.

Makrame naušnice od špage i drvenih perlica.

Makrame naušnice od špage i drvenih perlica.

Makrame ogrlica od špage i drvenih perlica.

Makrame ogrlica od špage i drvenih perlica.

Makrame ogrlica od špage i drvenih perlica.

Makrame narukvica od špage i drvenih perlica.

Naušnice od bakra i drvenih perlica.

Naušnice od mesinga i kamenčića od malahita.

Naušnice od mesinga i drvenih perlica.


petak, 18. svibnja 2012.

Dobrodošli na Perzefonin blog!!

   Evo, i ja sam se odlučila malo pozabaviti sa pisanjem bloga i nadam se da će biti bar malo zanimljiv. Ovo će biti blog o nakitu, izradi nakita, inspiracijama za nakit, novim i starim idejama, naravno sve u vezi sa nakitom...i tko zna čega ću se još sjetiti. Inaće, sa izradom nakita se bavim jako, jako dugo, skoro dvadesetak godina, a čini mi se da sam prvi nakit počela izrađivati u tehnici makramea. Nakon makramea sam se zainteresirala za nakit od žice, pa za nakit od gline ili glinamola, kože, srebra, perlica, onda za starinski nakit... Danas se bavim sa svim tim nabrojanim, a dodala sam i neke nove tehnike koje prije nisam poznavala. U sljedećim postovima ću pokušati detaljnije pisati o nakitu kojeg sam sama izradila. Pozdrav